CATEGORIES

Please reload

Hummus from sandy sites

2017/06/29

In collaboration with Vattenriket/naturum in Kristianstad, Sweden. Theme: Sandy sites

 

As many of you already know, I love to pick my ingredients from the nature. This Hummus is inspired by the Swedish sandy sites where I have used the breckland thyme which is growing there. Thyme contains flavonoids which is an antioxidant that acts to protect the body. The hummus also contains alfalfa sprouts, this because I was inspired by alfalfas family flower "Medicago falcata" that grows on sandy sites. As probably many of you already know, alfalfa is well known to be a super sprout which contains among calcium, vitamin K and vitamin C. Instead of basing hummus chick peas, I use yellow peas which are more Swedish and locally produced for me. I love to replace traditional ingredients to make it more locally produced. All the flowers I use for decoration are typical flowers that grow on the sandy sites.

 

Ingredients:

4 portions

150 g dried yellow peas

1 dl breckland thyme

1 dl Alfalfa sprouted

½ tablespoon apple cider vinegar

1 dl rapeseed oil

Salt and pepper

 

How to do:

Soak the dried peas and boil them according to the instructions on the package. Let the boiled peas dry a bit and put them in a blender together with the rest of the ingredients and use salt and pepper as you like it. Add more oil or some water if you want the hummus smoother.

 

 

........................................................

 

I samarbete med Vattenriket/naturum i Kristianstad, Sverige. Tema: Sandmarker.

 

Som många redan vet älskar jag att plocka mina ingredienser från naturen. Denna Hummus är inspirerad från de svenska sandmarkerna där jag bland annat har använt backtimjan som växer där. Timjan innehåller flavonoider som är en antioxidant som verkar skyddande för kroppen. Hummusen innehåller även alfalfa grodda, detta eftersom jag blev inspirerad av alfalfas släktblomma ”gullusern” som växer på sandmarkerna. Som säkert många av er redan vet är alfalfa välkänd för att vara en super grodda som bland annat innehåller kalcium, vitamin K och vitamin C. Istället för att basera hummusen på kikärtor så använder jag gula ärter vilket är mer svenskt och närodlat för mig. Jag älskar att byta ut traditionella ingredienser för att göra det mer närodlat. Alla blommor jag använder till dekoration är typiska blommor som växer på sandmarkerna.

 

Ingredienser

4 portioner

150 g torkade gula ärtor

1 dl Backtimjan

1 dl Alfalfa grodda

½ msk äppelcidervinäger

1 dl raps olja

salt och peppar

 

Gör så här: 

Lägg de torkade ärtorna i blöt och koka dem enligt anvisningen på paketet. Låt de kokade ärtorna rinna av och lägg sedan ner dem i en mixer tillsammans med resten av ingredienserna och salta och peppra efter smak. Sätt kylt i ett par timmar och sedan klar för servering. Om du tycker hummusen har för fast konsistent, tillsätt mer olja eller en skvätt vatten till önskad konsistent.

 

Please reload