CATEGORIES

Please reload

Banana peanut butter protein bars

2017/07/05

 

I have received many requests for this recipe and would like to share it with you. These bars I want to say is natural protein bars. There is no added protein powder, I have instead used ingredients that already have a high content of protein. I like to bake my protein bars myself because then I know what they contain and I can exclude additives that are often found in bars at stores.

 

ingredients:

40g dried figs

20g chickpeas flour (home made)

3g cocoa

70g peanut butter (home made)

10g chia seeds

15g water

Dried bananas (home made)

 

How to do:

 

Dried bananas:

I have dried my bananas myself because the dried bananas in stores contains unnecessarily added sugar and I don’t want that. I sliced a banana and laid out the slices on a baking tray and dried them in the oven on low heat about 80°C/ 180°F. It takes a while to get them dry, so this step is good to start with.

 

Chickpea flour:

I did not find chickpeas in the store so I chose to make my own. I started by washing a packet of chickpeas and dried them with a towel. Then I roasted the chickpeas in the oven at 180 °C/ 350°F for 10 minutes, let them cool and mixed them in a food processor into a flour.

 

Peanut butter:

I do not want to use peanut butter that is available in stores, as it contains a preservative and it is so easy to make my own. I just mix a pack of unsalted peanuts in a food processor until the fat from the nuts comes out and a butter is formed.

 

Bars:

Once you have all the ingredients ready, just mix together all the ingredients except the dried bananas into a dough. Shape them into oblong bars and press the dried bananas on the top. Put them in the oven at 140 °C/ 280°F for about 20-25 minutes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.........................................................

 

 

Jag har fått många förfrågningar om detta recept och vill gärna dela med mig av det till er.

 

Dessa bars vill jag kalla naturliga proteinbars. Det är inget tillsatt proteinpulver, jag har istället använt mig av råvaror som redan har ett högt innehåll av protein. Jag bakar mycket hellre proteinbars själv så jag vet vad de innehåller och jag kan utesluta tillsatser som ofta finns i bars man köper.

 

Ingredienser:

 

40 g fikon

20 g kikärtsmjöl (egen tillverkad)

3 g kakao

70 g jordnötssmör (egen tillverkad)

10 g chiafrön

15 g vatten

torkade bananer (egen tillverkad)

 

Gör så här:

 

 

Torkade bananer:

Jag har torkat mina bananer själv eftersom de torkade bananerna man köper i affären innehåller onödigt tillsatt socker som jag inte vill ha. Jag skivade en banan och lade ut bananskivorna på en plåt och torkade dem i ugnen på låg värme ca 80 grader. Det tar ganska lång tid att få dem torra, så detta steget är bra att göra först.

 

Kikärtsmjöl:

Jag hittade inget kikärtsmjöl I affären så jag valde att göra mitt eget. Jag började att skölja ett paket kikärtor och torkade sedan dem med en handduk. Rosta sedan kikärtorna i ungen på 180 grader i 10 minuter. Låt dem svalna och mixa dem i en mixer till ett mjöl.

 

Jordnötssmör:

Jag vill inte använda mig av köpt jordnötssmör då det innehåller konserveringsmedel och det är så himla enkel att göra själv. Det är bara att mixa ett paket osaltade jordnötter i en mixer tills fettet i nötterna slås ut och ett smör bildas.

 

Bars:

När du har alla ingredienser klara är det bara att blanda ihop alla ingredienser, förutom de torkade bananerna, till en deg. Forma dem till avlånga bars och tryck på de torkade bananerna på toppen. Sätt in i ugnen på 140 grader i ca 20-25 minuter. 

 

 

Please reload